Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

23 December 2009

Jiwa yang lebih BARU tahun baru ini

Life is about abilities not disabilities…

Gambar ini sebenarnya saya dapat daripada seorang pensyarah, yang menerangkan dengan panjang lebar apa itu Orthopaedic Rehabilitation. Saya tertarik sangat untuk berkongsi, gambar ini sebenarnya menunjukkan seorang pemuda yang telah lumpuh seluruh badan. Beliau mengalami kecederaan saraf tulang belakang. Beliau hanya mampu meniup dan menghembus, kerana otot yang mengawal pergerakan menghembus dan meniup itu adalah otot paling bawah yang beliau mampu gerakkan. Itulah otot paling bawah yang terselamat. Bermakna pergerakan bawah daripada itu adalah ZERO! Beliau tidak mampu menggerakkan langsung tangan, kaki dan badan apatah lagi mengawal air besar, kecil sendiri.


Sekiranya diteliti beliau sedang berada di atas sebuah kerusi roda canggih automatik. Lelaki ini mengawal pergerakan kerusi roda beliau dengan menghembus dan meniup pada alat pengesan khas yang menghantar maklumat untuk menggerakkan kerusi rodanya ke depan dan ke belakang.

Padahal orang yang lumpuh kebiasaannya terbaring, disuap, dimandikan, dibersihkan. Mereka yang pernah menjaga kaum keluarga yang sakit terbaring berbulan-bulan, bertahun tahun pasti tahu apa yang berlaku pada orang yang terlantar itu. Bedsores, pressure ulcers, muscle stiffness, contracture.

Tetapi halnya, kerana kuatnya semangat lelaki, beliau ini menggunakan apa sahaja kebolehan yang beliau ada (hanya menghembus dan meniup!), beliau mampu tegak, duduk, sehingga dia boleh hidup bertahun-tahun lagi (dengan izin Allah) berbanding jika terbaring, kesihatannya akan sangat terganggu dengan Deep Vein Thrombosis, Aspiration Pneumonia, Sepsis yang bisa mengambil nyawanya.

Disabled or differently able.

Gambar hitam putih ini pula menunjukkan apa yang mampu dilakukan oleh seorang lelaki yang kudung kakinya ini. Beliau bermain bola sepak dengan bantuan cructhes (tongkat, seperti dalam gambar). Lihatlah kesungguhan raut wajahnya, dan betapa luasnya bukaan batang crutches beliau dalam usaha untuk mengimbangkan diri dan menyepak bola. Jika dibandingkan dengan kita yang masih punya kedua-dua kaki pun tidak mampu atau tidak mahu bermain bola sepak andaikata tidak punya kebolehan bermainnya. Apatah lagi jika kita kehilangan sebelah kaki. Maka sebenarnya orang yang 'kurang upaya' bukannya 'kurang keupayaannya' tetapi sebenarnya 'berbeza keupayaannya'.


They are differently able, they are not disabled.


Jika mereka yang kurang sempurna anggota ini lebih 'mampu' daripada kita, kita sebenarnya lagi 'mampu' daripada mereka. Jika mereka pun mampu berlari laju dengan sebelah kaki, secara logiknya kita mampu memecut lebih laju dengan adanya dua kaki."Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik diciptakan untuk manusia. Kerana kamu menyuruh yang ma'ruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah." Ali Imran 110.


Maka sesuai dengan seruan Allah ini, marilah kita sama-sama mengutilisasi keupayaan yang ada untuk jadi 'diri kita' yang terbaik. Bersainglah dan bertandinglah dengan diri kita sendiri yang sekarang, kerana kita sebenarnya lebih hebat daripada yang kita sangkakan.


"Good is not enough when better is possible"- Mr Burhan.Selamat tahun baru buat semua, kita melangkah ke pentas 1431 hijrah ini dengan jiwa yang lebih segar!

p/s: Minta maaf kerana menukar laluan akses ke blog ini kepada 'private' buat sementara waktu sebelum ini.

0 komentar: