Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

27 August 2009

Hanya untuk kamu

Tuut tuut…tuut tuut. "Hello, wan. Jadi sik ko nak datang men bol?" Jerit Faizul.
[Hello Wan, jadi tak kamu nak datang main bola?]

"Eeh, mesti la, sik idup aku sik men bol seminggu. Siney ku mok jumpa ko, pok? Ko amik aku cam beysa la keyh."[Eh, mestilah. Tak hidup aku kalau tak main bola seminggu. Mana kau nak jumpa aku, pok(panggilan rakan kepada rakan)? Kau ambil aku macam biasalah, okay.]

"Aok ba. Ko bukan pandey nak datang dik empun. Mun bukan sebab keenseman aku nok kedak messi tok mesti aku sik sporting dah."[Yelah. Kau tu tak pernah pandai nak datang sendiri. Kalaulah bukan disebabkan kehenseman aku yang seperti Messi ni, aku takkan sporting macam ini.]

“Udah gik ko Jul. Padah mok main. Cepat kit amik aku. Lak mak aku balit bising nya nengok ku keluar.”[Sudah lah tu, Jul. Kau kata nak main. Cepat sikit ambil aku nanti. Nanti mak aku bising tengok aku keluar.]

“Ku semayang lok. Ko ya semayang dolok juak. Lak ku amik seploh menet. Bye.” Faizul menamatkan perbualan telefon.
[Aku solat dulu. Kau pun solatlah jugak. Lagi sepuluh minit nanti aku ambil. Bye.]

Tut..tut..tut. Faizul bergegas mengambil wudhu dan terus menunaikan solat asar. Ah, kali ni aku sembahyang sorang la, bisik hatinya. Kebiasaannya pada musim cuti sebegini dia akan mengikuti abangnya solat berjemaah tiap waktu di masjid kawasan perumahannya.
Begitulah rutin hampir setiap hari sepanjang cuti seminggu. Buku kimia, sejarah, dan segala jenis buku pelajaran langsung tidak disentuhnya. Lagi sedap tidur cuti-cuti begini. Petang bermain bola dengan rakan satu perumahan dan satu sekolah. Tengah hari biasanya bermain permainan video PES, CS, Red alert. Mahu santai sedikit bermain Age of Empire. Malam nanti menonton perlawanan EPL. Dia takkan terlepas menonton perlawanan melibatkan kelab pujaannya, Liverpool.

Faizuuuul!! Nak rasa sedap kapur biru ni ke? Serentak dengan itu sebatang kapur dilempar tepat mengenai kepala Marwan di sebelahnya.

“Oi, kau tok..”[Oi, kau ni..]
Menyeringai Marwan balingan kapur tersalah sasaran. Faizul tersentak daripada lamunannya. Ceh, Cikgu Rohana rupanya.

“Awak faham ke, half life radioactive substance ni? Mari sini terang kat depan. “Erk, game half life tahulah aku, hati Faizul bergetar. Dia hanya membisu dan tercengang-cengang sambil diperhatikan rakan-rakan sekelas 4 Zuhrah.

“Awak ni faizul, tak bersyukur ke, ada rezeki masuk kelas sains. Tahu tak, ramai orang nak masuk aliran sains ni, tapi tak dapat.” Arghhh, dia membebel lagi. Bla-bla, pok pek. Faizul seperti biasa buat-tidak tidak dengar. Biasalah tu, orang semenanjung. Cakap je banyak, berlagak baik lah tu. Faizul dengan sikapnya yang anti terhadap orang yang berasal dari Semenanjung Malaysia.
Lain halnya, walaupun tidak berminat menjadi ustaz, Faizul tetap meminati pelajaran Pendidikan Islam. Tenang katanya. Terutamanya kelas ustazah Anita.
“Ko tauk sik kenak ku minat kelas Ustazah Anita?”
[Kau tahu tak kenapa aku minat kelas Ustazah Anita?]

“Ne tauk kau, kali sebab Ustazah ya kiut nak?”
[Mana aku tahu, mungkin sebab ustazah tu cute (comel)?]

“Kiut jak-jak diingat ko. Nya dah belaki lah pok. Anak 3 orang.”
[Cute je yang kau ingat. Dia dah bersuami la. Anak 3 orang.]

“Aok ba, datang la perangei berceramah kau ya. Dah, kenak lah tek ko minat PI?”
[Yelah, datang la perangai berceramah kau tu. Habis tu, kenapa kau minat PI (Pendidikan Islam)?] Marwan bertanya lebih lanjut.

“Dalam banyak-banyak cikgu, Ustazah Anita jak sekda compare-compare aku ngan dak abang ngan kakakku. Yalah, sidak tek pandey. Semua A. Aku tok sik tauklah mok jadik apa.”[Antara kesemua cikgu, Ustazah Anita saja yang tidak pernah membandingkan aku dengan abang dan kakak aku. Maklumlah, diorang pandai. Semua A. Aku ni tak tahulah nak jadi apa.]

Faizul terkesan dengan pendekatan Ustazah Anita. Dia tidak pernah memalukan Faizul di hadapan kelas. Ada masanya Ustazah Anita memanggilnya dan bersemuka untuk berbincang. Pernah Faizul malu apabila diketahui kawan-kawannya dia pernah dipanggil face to face oleh Ustazah Anita, namun hati kecilnya tetap menyenangi sikap mengambil berat dan sifat keibuan ustazah Anita.

“Jul, belaja gik kitak. Apa kitak sikmok dapat straight A kedak kakak dengan abang ka? Lelah mak hantar tuisyen mok suruh kitak pandey.”[Jul. Belajarlah. Apa awak taknak dapat straight A seperti kakak dan abang awak? Letih mak hantar awak tuisyen supaya pandai.]
Ibu faizul mula membebel, apabila dilihatnya Faizul semakin tidak berminat membuat latihan dan kerja rumah. Faizul tertekan lagi. Tidak habis-habis isu abang dan kakak. Aku ni bukan anak mak kah, hatinya merungut. Hari itu, pulang dari sekolah, Faizul terdengar satu berita..

“Cikgu Ng meninggal semalam, sakit jantung.”
Kelu lidah Faizul mendengar khabar yang diberitakan ibunya. Dia hanya mampu menelan air liur. Terhenti nafasnya seketika. Guru tuisyen matematik tambahan yang paling digemarinya sudah tidak ada.

“HAH, benar kata mak tok? Baruk jak duak ari lepas kamek tuisyen dengannya,” tanya Faizul masih terkejut.
[Hah, betul ke apa yang mak cakap ni? Baru saja 2 hari lepas saya ke kelas tuisyen dia.]

“Aok mak eh, baruk jak ariya, tangga kamek nya sihat jak,” tambah kakak Faizul, Syafiqah.
[Yelah, mak. Baru saja tempoh hari, saya tengok dia nampak sihat saja.]

“Mak pun sik sangka, maseh mak nyimpan SMS nya nok madah nya sik dapat ngajar tuisyen marek, ada seminar,” jawab ibu Faizul, rupa-rupanya dia pun masih tidak percaya.
[Itulah, mak pun tak sangka. Mak masih lagi simpan SMS Cikgu Ng yang dia tak dapat mengajar kelas tuisyen semalam, ada seminar.]

Berita kematian Cikgu Ng tersebar dengan pantas di kalangan murid yang menghadiri kelas tuisyennya. Cikgu Ng orangnya masih muda. Baru berusia awal 30-an. Beliau meninggalkan seorang isteri dan seorang anak yang masih kecil, yang belum sempat mengenali ayahnya. Memang dia meninggalkan dunia buat selamanya, namun jasanya masih dikenang-kenang di mulut mereka yang merasai jasanya. Seorang pakar subjek matematik tambahan yang sangat mantap dan terkenal di daerah Bintulu.

Faizul meneruskan kehidupannya seperti biasa. Kebetulan ramadhan baru sahaja bermula. Langit tidak selalunya cerah. Beberapa hari berpuasa, faizul sekeluarga dikejutkan dengan berita bahawa datuk kesayangannya menghidap kanser perut.

“Pak, agak-agak kitak, atuk boleh bait sik? Dahla nya benar-benar maok pergi haji kelak.” Tanya Faizul kepada ayahnya.[Ayah, rasa-rasanya atuk ada peluang sembuh tak? Sudahlah dia betul-betul bersemangat nak menunaikan haji tak lama lagi.]

Dan sepanjang bulan puasa Faizul kelihatan semakin berubah. Faizul mula berlembut dengan kedua ibu-bapanya. Risau jika sesuatu yang menyedihkan menimpa kedua ibu bapanya pula.
Datuk faizul sebenarnya sudah lama mempunyai tanda-tanda tidak sihat sebelum ini. Tetapi seperti kebanyakan orang tua, mereka tidak berapa suka membuat pemeriksaan di hospital mahupun klinik. Hanya disebabkan beliau akan menunaikan haji tidak lama lagi, itulah yang membawanya melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital.
Allah lebih menyayangi datuk Faizul. Pada hari raya kedua, dia menghembuskan nafasnya yang terakhir, Faizul sendiri menyaksikan saat-saat datuknya menghadapi sakaratul maut.

Kenapalah, banyak benar peristiwa yang berlaku dalam hidup aku ni, rintih batin faizul tatkala melihat liang lahad datuknya dikambus sedikit-demi sedikit. Di rumah, seluruh ahli keluarga menangisi pemergian datuk kesayangan mereka.

*************************************************************************************

“Fin, malizi?” terdengar jeritan seorang lelaki. Pon! Pon!

Faizul tersedar daripada lamunannya. “Ma’alish!” Faizul mengelak gerai makanan yang hampir dilanggarnya. Pemikiran Faizul seraya kembali kepada realiti. Dia pun menapakkan kaki ke tepi jalan yang berdebu. Bunyi hon kereta di sana-sini. Kanan dan kiri sangat ramai manusia yang lalu-lalang. Ada yang membawa beg besar, anak, barang jualan, berkawan-kawan. Diperhatikan menara jam di seberang jalan. Oh, dah masuk waktu asar.

“Jom!” tapak tangan milik suara yang sangat dikenali Faizul menepuk bahu kanannya.
“Kita solat dulu, lepas ni nak cari kitab pulak.” Ajak Uwais apabila melihat Faizul senyap membatu. Faizul dan Uwais berjalan bersaing-saing menuju ke Masjid Hussein.

“Apa yang kau menungkan tadi, sampai tak tengok orang keliling.” Uwais memulakan perbualan, selesai bersolat asar.

“Hah, aku terkenangkan masa remaja aku.” jawab Faizul tersengih, rupanya sahabat baiknya perasan akan perlakuannya tadi.

“Amboi, ingat marka lama ka?” Usik Uwais, masih pekat loghat utaranya.

“Bab mengusik orang kau lah juara. Mana adalah. Aku teringat je, aku masa remaja dulu tak macam aku sekarang.” Balas Faizul.

“Awat hang dulu bukan lelaki ka?” Uwais mengusik lagi, sebenarnya cuba mengorek apa yang kelihatan terpendam di lubuk hati Faizul.

“Weh, ni lelaki tulenlah. Kau jangan buat aku merepek. Nanti hilang ilmu ‘abdomen aku’." Jawab Faizul, kemudian berhenti sebentar. Dia menghela nafas yang panjang.

"Aku tak tahulah, kenapa orang macam aku ni pun Allah masih nak bagi peluang berubah. Aku dulu nakal, langgar peraturan, lawan cakap mak ayah, banyak lagi dark side aku.” Faizul mula membuka cerita. Faizul tidak pernah berselindung dengan sahabat baiknya itu.

Uwais hanya terdiam. Dia menjangkakan pasti Faizul akan menyambung lagi.

“Tapi sampai satu masa tu, aku menghadapi kehilangan 2 orang yang aku sangat sayang dan percaya. Macam yang aku pernah cerita kat kau dulu.”
Tepat seperti sangkaan Uwais. Faizul masih teringat-ingat dengan peristiwa kehilangan kedua insan tersebut satu masa dahulu.

“So, that’s your turning point ke? Sejak dari peristiwa tu kau berubah?” Uwais menyoal penuh minat. Dia menumpukan perhatiannya pada perbualan mereka.

“Hmm, sort of. Maksud aku, memang sejak haritu aku jadi lebih menghargai hidup aku. Kedua-dua orang tu Allah ambil dalam masa yang amat singkat. Cikgu tusyen aku tu kena serangan jantung beberapa minit je. Atuk aku pulak disahkan ada gastric cancer final stage tu sebulan je. Lepastu mereka dijemput Allah." Faizul memandang tepat ke kakinya semasa bersuara.

"Ko tau tak, Uwais.” kata Faizul sambil menoleh ke arah sahabat yang telah 2 tahun menjadi rakan serumahnya.

“Hang tak bagitau manalah aku tau.”
“Cikgu Ng tu memang tersangat baik. Dia ajar aku maths dengan sepenuh hati, bersungguh-sungguh. Sebelum ni aku fail je addmath. Alhamdulillah bila belajar dengan dia, Allah mudahkan aku terima pelajaran tu. Tapi sayang, dia meninggal dalam keadaan bukan Islam. Sedangkan di sekelilingnya semua Islam. Rasa jauh sangat. Aku yang muslim ni lah sepatutnya menghargai nikmat Islam yang diwarisi sejak lahir lagi. Dia yang tak muslim pun seperti seorang Muslim. Tinggal belum shahadah je lagi. Dan bila-bila je Allah boleh tarik nyawa kita. Itulah yang buat aku terkesan sangat dengan kematian dua orang yang aku rapat tu.” Ada nada sayu pada suara Faizul.

“Yes, that’s how Allah want to teach us. Itulah tarbiyyah Allah. Dia datangkan pada kita insan-insan atau peristiwa-peristiwa yang mengajar kita. Itu terpulang kepada kita, how we perceive and interpret that. Ada yang ambil pengajaran, ada yang tidak sedar-sedar.” Uwais menerangkan. Padanya mungkin itu respon terbaik untuk situasi tersebut.

“Jadi kau ni pun Allah kurniakan untuk menguji aku ke?” Tanya Faizul pada Uwais, separuh menjerit.

“Of course la, hang tak rasa hang makin rajin dan soleh sejak duduk ngan aku?” Uwais menduga.
“Tak pulak. Tapi yang pastinya aku lebih berjimat beli makanan. Kalau tak, ada T-rex yang mengebas,” balas Faizul sambil menjeling Uwais di sebelah, dia pun rajin mengusik Uwais.

“Chet, ni T-Rex nak hentam hang..!” Uwais menumbuk lengan Faizul tetapi cepat dielaknya.

***********************************************************************************

“Allah tak mungkin tersilap beri ujian kepada hamba-Nya. Seorang guru sejarah mungkin tersilap membawa kertas ujian sejarah tingkatan 1 ke dalam dewan peperiksaan pelajar tahun 4. Untuk Allah, ini mustahil. Whatever ‘paper’ that you get from Allah, it is yours. Allah’s tarbiyyah towards us is a personalized tarbiyyah. Dia takkan tersilap memberi “kertas ujian”. Untuk kamu hanya untuk kamu. Jadi setiap kita punya peranan masing-masing dalam hidup ni. Saya kecilkan lagi, dalam universiti ni. Saya kecilkan lagi, di dalam rumah ini. DaripadaNya kita datang, keranaNya kita hidup, kepadaNyalah kita kembali. Wallahua’lam."

Faizul menamatkan tazkirah kepada rakan serumahnya setelah sesi halaqah tadarus pada malam ke 10 Ramadhan tahun 1430 H. Kemudian dia bersiap-siap untuk mengulangkaji pelajaran sebagai persediaan ke kelas Farmakologi esok, di Kasrel ‘Ain Medical School, Universiti Kaherah, Mesir.

*****************************************************************************

Tamat.

7 komentar:

azaHmaeL said...

tak pernah pulak dengar kak izzat speaking sarawak huhuh

SyukraNs said...

boleh buat buku tok..bila lagik?

pulasan007 said...

Miss Ishak- cerita btol ke?menarik..

azah- takkan la nak speken sarawak ngn org kelantan?hehe

syukrans- stuju...

amru said...

nice

Siti Hasunah Mohammad said...

salam ukhti as-sarawaki..

best ada cita tok (walaupun sik baca benar2 disebabkan kesuntukan masa..hehe), ada translation bhs sarawak..boleh la sign kontrak ngan PTS.. :)

Kamek said...

Salaam.
Izzat dear.
Aok eh.. pande kitak nulis. Teruskan2.

btw cuti taun tok mekorg raya di Tangkak (",)

nadiah said...

kak ti karang sniri?
x abis ba ag :)