Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

26 April 2010

Siri Pulanglah Aishah

“Taknak la Kak Na, Siti takut.”

“Ni bukan pasar malam, kalau ye pun Siti nak takut apa, bukannya kita nak sampaikan benda yang bohong.”

“Nantilah, tunggu sampai Siti rasa berani Siti bagitahu la. Lagipun Siti fobia Kak Na,Kak Na pun tau kan. Esok kot Kak Na.”

“Ikutlah Siti. Akak rasa Siti lah orang yang paling sesuai sampaikan hal ni, sebab Siti yang paling rapat dengan Ipah. Lagipun Siti ni berpengaruh sikit, kalau Kak Na, alamat lari lah budak-budak tu.”

Siti mengangguk. Amalina yang dipanggilnya Kak Na telah pun bangun menuju ke beranda mengambil tuala yang tersidai, hendak mandi.

******************************************************************

“Ha, Siti, kau tak pakai tudung ke? Ingatkan raya kali ni dah nak pakai tudung” Berdesing telinga Siti mendengar teguran makciknya tatkala mereka beramai-ramai duduk berborak setelah penat melayan tetamu yang datang berziarah. Syawal kali ini merupakan yang paling meriah kerana semua kaum kerabat Tok Man, kesemua anak dan cucunya pulang beraya di kampung.

Siti yang buat-buat tidak mendengar kata makngahnya, meneruskan bermain dengan sepupunya yang paling kecil, Ammar. Ammar yang pantang jika diagah dan dikeletek badannya pasti ketawa.

Kalau tak ikhlas nak pakai buat apa pakai, bisik hati kecil Siti. Eleh, suatu hari nanti aku pakaila. Bukannya lama lagi pon. Tunggu aku habis form five.

Sebenarnya dia kecil hati dengan teguran makngahnya itu. Bukannya dia tidak mahu mengenakan tudung, tetapi bertudung ke sekolah pun dirasakan sudah cukup mencabar, yang mana hanya beberapa orang sahaja pelajar Melayu yang bertudung.

Pada awal persekolahan tingkatan 4, hanya pada hari pertama dan kedua sahaja dia bertudung. Itupun kerana kebiasaan ketika berada di sekolah lamanya SMK Guling Batu di tingkatan menengah rendah.

Lydia rakan sekelasnya di SMK Tampal Seribu, sekolahnya yang baru ini pernah mengatakan, kalau bertudung, mereka akan dijauhi dan diejek oleh geng-geng berpengaruh di sekolahnya. Siti yang memang asalnya bertudung hanya ke surau atau ke majlis tahlil itu merasa lega dengan situasi itu kerana tidak apa yang perlu ditakutkan. Dia menanggalkan tudung bermula pada hari ketiga persekolahan.

“Kalau kau nak ngam dengan dia orang semua, aku rasa better kau tak payah pakai tudung.” Lydia sambil menyelak helaian rambutnya yang diwarnakan ke belakang telinga. Inai, katanya jika pengawas sekolah bertanya tentang warna rambutnya itu.

“Sini susah sikit kalau pakai tudung.” Nasihat Lydia lagi selaku orang lama di SMKTS.

Walaupun baru beberapa bulan di SMKTS, Siti telah mula mendapat perhatian luar biasa daripada pelajar-pelajar sekolah dan juga guru-guru. Ini disebabkan keramahannya yang tidak pernah sombong walaupun dengan mereka yang tidak setanding status kehidupan mereka, dan juga kerana dia dianggap antara pengawas baru yang paling sporting dan pandai berjenaka. Dia tidak memilih bulu untuk mengajak rakan-rakan seasrama belajar secara study group, ataupun untuk bekerja dalam persatuan.

Lydia yang dahulunya pernah rapat dengan geng-geng keras di sekolah, mulai rapat dengan Siti.

“Siti, kau ni power la, sekejap je kau popular. Dahla pandai, sporting pulak tu.”

Bulan demi bulan, kesedaran datang kepada Siti untuk menutup auratnya di sekolah. Dia mengenakan tudung semula setelah bermula semester kedua tingkatan 4. Semua yang datang ke perhimpunan awal persekolahan sekolah hari Isnin terkejut dengan perubahannya. Guru-guru terkejut gembira, manakala pelajar ada yang sinis, tak kurang juga ada yang kagum dengan perubahannya itu.

Siti tetap popular walaupun dengan personaliti barunya. Beberapa pelajar telah mengikut jejak langkahnya bertudung.

Namun ada segelintir pelajar yang tidak senang hati dengan kepopularan Siti. Mereka menghasut Lydia supaya meninggalkan Siti berseorangan tanpa teman baik. Tidak berpuas hati lagi, mereka menyindir Siti dengan gelaran “Kacang sepat”.

Sememangnya gelaran itu bukanlah gelaran yang terang-terangan kepada perubahan Siti yang telah bertudung. Tetapi semakin lama, apabila Siti pulang sahaja ke dorm, didengarnya rakan-rakan dorm sebelah melaung-laungkan,

“Kacang sepat dah puuulaaang.”

Disahut-sahut oleh rakan-rakan yang lain, dan disusuli dengan gelak-gelak perlahan yang mencicit menembusi gegendang telinganya. Kihkihkihkih.

Ataupun, “Sepat oh sepat, kenapa kacang sepat, hoi.”

Nyanyi beberapa pelajar apabila dia melintasi dorm mereka untuk ke bilik air. Siti telah mula sedar sindiran itu ditujukan padanya, namun dia buat-buat tidak tahu dan dia menebalkan sahaja mukanya apabila melintasi dorm-dorm lain. Selama berminggu-minggu lamanya situasi itu dihadapinya dengan perasaan dukacita di hati. Dia hanya melepaskan tangisnya semasa sendirian berada di bilik air ataupun ketika berada di surau sekolah.

Siti tetap dengan karektornya bertudung dan mesra dengan sesiapa sahaja di sekolah. Ini menaikkan kegeraman mereka yang pernah menyindirnya dahulu. ‘Geng-geng keras’ seperti yang dinamakan Lydia itu tidak putus akal. Mereka mencari idea lain untuk mengenakan Siti. Kali ini mereka memfitnah Siti mempunyai perasaan dengan seorang pelajar senior tingkatan lima, Ketua Pelajar SMKTS.

Mereka menyampaikan kepada orang lain bahawa Siti suka kepada Saiful 5A, tetapi cintanya tidak berbalas dan Siti hanya syok sendiri. Siti yang mendengar cerita itu cuba menyabarkan diri dan berdiam sahaja. Ada kalanya dia menjelaskan situasi yang sebenar kepada beberapa orang yang jujur bersemuka dan bertanya.

Suatu hari setelah perhimpunan pagi yang lazimnya diadakan setiap hari, Siti dipanggil oleh Cikgu Napisah, kaunselor sekolah untuk berbincang satu perkara.

“Siti, jom ikut cikgu, kita minum sekejap. Di kantin.”

Hai, pelik sungguh. Siti tertanya-tanya apa agaknya yang hendak dibincangkan. Kesemua perkara penting yang berkaitan dengan unit akademik yang dipegangnya telah diselesaikan semalam semasa mesyuarat. Ah, agaknya ada benda yang tertinggal kot. Tapi mengapa di kantin, bukan bilik kaunseling? Siti semakin pelik, tetapi dia cuba menenangkan dirinya.

“Siti, kenapa dengan result kamu baru-baru ni? Saya dengar ada gred kamu yang menurun,” tanya Cikgu Napisah sambil menyedut air teh limau ais yang berada di depannya.

“Emm, ada cikgu, subjek kimia dan bahasa arab saja. Yang lain grednya kekal,” baru Siti mengerti kenapa guru kaunseling itu mengajaknya berjumpa. Masalah akademiknya sendiri rupanya.

“Kamu ada masalah ke Siti? Cikgu ni cuma bertanya sajalah, mungkin ada yang cikgu boleh bantu.”

“Err…err. Sebenarnya cikgu tak ada masalah apa-apapun. Kalau ada pun, insyaallah saya boleh settle sendiri. Yang pasal gred menurun ni pun sebab saya ada cuai sikit semasa menjawab cikgu.” Siti cuba meyakinkan gurunya.

Sememangnya grednya culas sedikit kerana dia ada kecuaian semasa menjawab peperiksaan yang berkenaan.

Bersambung.

0 komentar: